اگر شما در برنامه ریزی استراتژی بازاریابی محتوایی مشکل داشته یا هنوز به ضرورت وجود آن شک دارید، به خواندن این محتوا ادامه دهید.
استراتژی بازاریابی محتوایی چیست
استراتژی بازاریابی محتوایی، یک استراتژی است که اهداف کسب و کار شما را در برمیگیرد و سپس از محتوا به عنوان وسیلهی اصلی برای رسیدن به آن اهداف استفاده می کند.
برای مثال ممکن است هدف کسب و کار شما بالا بردن آگاهی از برند باشد (تادر نهایت باعث افزایش درآمد بشود)؛ برای رسیدن به این هدف، شما ممکن است استراتژی بازاریابی محتوایی پیاده سازی کنید که مبتنی بر سئو باشد تا بازدید وب سایت تان افزایش یابد.
کسانی که جدیداً کسبوکار خود را راهاندازی کردهاند؛ شاید با خود فکر کنند که در اوایل کار، داشتن یک استراتژی بازاریابی محتوایی واجب نیست؛ درصورتیکه تولید آن می تواند به شما در جلب اعتماد مشتریان جدید و درنهایت موفقیت در درازمدت کمک کند.
در اصل، یک استراتژی بازاریابی محتوایی خوب اغلب پایه و اساس جذب درسفر خریداران یعنی ایجاد آگاهی(awareness)، سنجش(consideration) و تصمیمگیری(decision) است. به جز جذب مشتریان جدید، ممکن است از استراتژی بازاریابی محتوایی برای افزایش فروش و به طورکلی رضایت مشتری استفاده کنید.
به علاوه، باتوجه به اینکه ۷۰% بازاریابان به طور جدی در بازاریابی محتوایی سرمایه گذاری می کنند، اغلب ضروری است که شما یک استراتژی بازاریابی محتوایی خوب برای رقابت در صنعت خود ایجاد کنید.
۴ دلیل برای تنظیم یک استراتژی بازاریابی محتوایی
دلیل اول: استراتژی بازاریابی محتوایی به شما در تعیین و رسیدن به اهداف کمک میکند
به صورت ایدهآل تمام تلاشهای استراتژی بازاریابی محتوایی، باید شما را یک قدم به اهدافتان نزدیکتر کنند. بااینحال تلاشهای اشتباه فقط منجر به اتلاف وقت، انرژی و پول میشود.
برای مثال ممکن است برای مخاطبانی محتوا تولید کنید که با بازار هدف شما مطابقت ندارند یا احتمال دارد برای کلمات کلیدی بسیار رقابتی محتوا ایجاد کرده و از کلماتی که نتیجهی بهتری میدهند چشمپوشی کنید.
یک استراتژی بازاریابی محتوایی به شما کمک کرده تا اهداف و اولویتها را تعیین کنید. در اینصورت مطمئن میشوید که تمام تلاشهای بازاریابی شما هدفمند بوده و به نتایج ملموس میرسد.
دلیل دوم: استراتژی بازاریابی محتوایی به شما کمک میکند پیشرفت کار خود را پیگیری کنید
به گفته Rebecca Lieb، مشاور استراتژی بازاریابی محتوایی و سخنران، “هیچ استراتژی بازاریابی محتوایی بدون استراتژی اندازه گیری وجود ندارد. قبل از اینکه محتوایی خلق کنید، مهم است بدانید که می خواهید به چه چیزی برسید.”
به عبارت دیگر ، اهداف کوتاه مدت و بلند مدت شما معیاری برای اندازه گیری اثربخشی استراتژی بازاریابی محتوایی است.
یک استراتژی بازاریابی محتوایی قوی، باید معیارهایی را برای پیگیری و تجزیه و تحلیل، مشخص کند تا تلاش های بازاریابی محتوایی شما به نتیجه برسد.
دلیل سوم: استراتژی بازاریابی محتوایی هزینه ها را کاهش می دهد
ایجاد و انتشار محتوا می تواند هزینه بر باشد. وقتی بازاریابان بدون استراتژی بازاریابی محتوایی کار می کنند، ممکن است بیش از حد برای پروژه ها هزینه کنند.
استراتژی بازاریابی محتوایی میزان هزینه هر پروژه، نحوه هزینه آن و نحوه بازاریابی را مشخص میکند و می توانند هزینه ها را کاهش دهد.
دلیل چهارم: استراتژی بازاریابی محتوایی تلاشهای تیم بازاریابی شما را بهینه میکند.
بدون استراتژی بازاریابی محتوایی مستند، تیم بازاریابی شما نمی داند که چقدر محتوا باید تولید کند، در کجا باید ارسال شود، چگونه می تواند مجدداً مورد استفاده قرار گیرد یا هر چیز دیگری که می تواند بر وظایف روزانه آنها نظارت کند.
اکثر مردم برای پیشروی، نیاز به کمی تکان دادن دارند و یک استراتژی بازاریابی محتوایی میتواند خطمشیهای مناسب را به تیم بدهد و به آنها نظارت کند. هنگامی که شما یک استراتژی بازاریابی محتوایی دارید، همهی وظایف بسیار سادهتر شده و در نتیجه یک تیم بازاریابی کارآمدتر ایجاد می شود.
۵ قدم برای اجرای استراتژی بازاریابی محتوایی
برنامه ریزی بلندمدت برای استراتژی بازاریابی محتوایی به شما این امکان را می دهد تا بر اهداف کسب وکارتان تمرکز کنید، چالش ها را پیشبینی کرده و منابع را به طور موثر تخصیص دهید. این هفت مرحله به شما کمک می کند تا یک برنامه استراتژی بازاریابی محتوایی کامل را مرحله به مرحله توسعه داده و اجرا کنید.
قدم اول: محتواهای موجود را بررسی کنید
به تمام مطالبی که تا به حال منتشر کردهاید نگاهی بیاندازید و مجموعه داده ها را تجزیه و تحلیل کنید تا وضعیت محتوای مناسب برای کسب وکار خود را درک کنید. بررسی کنید که چه نوع محتوایی مخاطبان شما را جذب کرده؟ و کدام محتوا بهترین نتایج را برای شما به ارمغان آوردهاست؟ و حالا برای بهبود به چه چیزی نیاز دارید؟
قدم دوم: اهداف بازاریابی محتوایی خود را مشخص کنید
چرا شما بازاریابی محتوایی انجام میدهید؟ برای به دست آوردن سرنخها(leads)؟ تعامل بیشتر با مخاطبان؟ یا بهبود تجربهی مشتریانتان؟
مهم نیست اهداف بازاریابی محتوایی شما چیست، فقط مطمئن شوید که برای مدت طولانی ثابت خواهند ماند و با اهداف، چشماندازها و رسالت سازمان همسو باشند.
برای آنکه استراتژی بازاریابی محتوایی خود را متمرکز و مشخص نگهدارید، آنها را حداکثر به ۳ تا ۵ هدف سازمانتان گره بزنید و مستندشان کنید و به خاطر داشتهباشید تولید محتوا برای داشتن محتوا، هرگز نمیتواند هدف باشد.
محتواهای بسیار زیادی وجود دارند و روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود. پس شما چه چیزی در استراتژی بازاریابی محتوایی خود ارائه خواهید داد که شما را از دیگران متمایز کند؟ به عبارت دیگر قلب و روح استراتژی بازاریابی محتوایی شما چیست؟ آیا محتوای شما:
مفید است؟
وفاداری ایجاد میکند؟
محرک و الهامبخش است؟
آموزنده و سرگرمکننده است؟
تنها پاسخ مناسب به تمام موارد بالا، بله است. در غیراینصورت، شما هم در خطر ارائه محتواهای زیاد و شبیه بههم هستید.
طبق پیشنهاد Jenny Magic که یکی از تحلیلگران کلیدی در Convince & Convert است؛ شما میتوانید تمام پیامهای برندتان را در کاغذی لیست کنید و سهتا از بزرگترین رقیبهایتان را درنظربگیرید، پیامهایی که آنها نیز استفاده میکنند را از لیست خط بزنید، هرچیزی که ماندهاست همان پیامی است که میتواند شما را از رقبایتان جدا کند.
قدم سوم: مخاطبان خود را شناسایی کنید
پیدا کردن مخاطبان خود و علاقهمندکردن آنها به محتواهایتان، کلید موفقیت در استراتژی بازاریابی محتوایی است. پس شما باید سبک زندگی، دغدغهها، مشکلات و نیازهای آنها را بشناسید.
مخاطبان (Audience) با خریداران (Buyers) یکی نیستند
شناسایی شخصیت خریداران برای استراتژی بازاریابی محتوایی خیلی مهم است؛ اما جامعهی مخاطبان شما فقط از خریدارانتان تشکیل نشدهاست. مخاطبان شما شامل کسانی ست که خیلی قبل تر از اینکه قصد خرید از شما را داشته باشند با برند شما ارتباط برقرار کردهاند.
Red Bull یک مثال عالی از برندی است که برای مخاطبانش محتوا تولید میکند نه خریداران. رسانههای Red Bull بر روی محصولات آن تمرکز نکردهاند و محتواهایی با مضمونهای موردعلاقه مخاطبانش مانند ورزشهای هیجانانگیز و تجربههای خاص در زندگی، تولید میکند. شما به راحتی میتوانید مخاطب هدف این برند را که افراد جوان، ماجراجو، علاقهمند به ورزش و پرتکاپو هستند، شناسایی کنید. با این کار مشتریان با برند آشنا میشوند و مجموعهای از مشتریان وفادار تشکیل میدهد که بسیار فراتر از خرید نوشیدنی است.
(( Red Bull یک شرکت رسانهای ست که در کنار آن نوشیدنی هم میفروشد.))
Dietrich Mateschitz
The Empathy Map
Empathy Map ابزاری است که به شما کمک میکند مخاطبان خود را بهتر شناسایی کنید. این روش توسط Alexander Osterwalder و Yves Pigneurدر کتاب شان به اسم Business Model Generation شرح دادهشدهاست.
Empathy Map رویکردی جامع است که با درنظرگرفتن دیدگاه مشتریان تجربهی آنها را بهبود میبخشد. در این روش به هرآنچه فکر و احساس میکنند، میبینند و میشنوند؛ دقت میکنیم.
زمانی که از مشکل مشتریان، راهحلی که نیاز دارند و نتیجهای که درنظر دارند، آگاهی پیدا کردید؛ میتوانید محتوای قانعکنندهای ایجاد کنید که آنها را از افراد ناآشنا به طرفداران وفادار شما تبدیل کند.
قدم چهارم: یک برنامه محتوایی تشکیل دهید
قبل از شروع تولید محتوا، هدف هر محتوا را مشخص کنید. اطمینان حاصل کنید که محتوای شما تمام بخشهای سفر مشتری یعنی یعنی ایجاد آگاهی (awareness)، سنجش (consideration)، تصمیمگیری (decision)، خرید (Purchase)، نگهداری مشتری (Retention) و وفادارسازی (Advocacy) را پوشش می دهد تا مشتریان بالقوه خود را در هر مرحله پشتیبانی و در نهایت یک رابطه بلندمدت بین مشتری و نام تجاری خود ایجاد کنید. ابزار تحقیقات موضوعی، ایدههایی را درمورد موضوعاتی که باید به آنها بپردازید، سرفصلها و موضوعات فرعی به شما ارائه میدهد.
سپس برای محتواهای خود برنامهای تنظیم کنید؛ برنامهریزی محتواها، به شما این امکان را میدهد تا مطالب خود را به صورت سازمان یافته برنامه ریزی، ایجاد، منتشر و تبلیغ کنید و منابع خود را به طور مناسب تخصیص دهید. ترکیبی از انواع محتوا مانند اینفوگرافیک، ویدیو و… را در برنامهی خود وارد کنید تا بتوانید هر عضوی از مخاطبانتان را جذب کنید.
زمانیکه موضوعات و قالب مناسب برای محتواهایتان را تعیین کردید، میتوانید آنها را در تقویم محتواییتان قرار دهید و سپس در کانال مناسب برای محتوایتان منتشر کنید.
اگر اقدامات خود را با برنامه پیش ببرید، می توانید مهمترین وظایفی را که باید انجام دهید، مشخص کنید. با این کار استراتژی بازاریابی محتوایی خود را در برابر شکست های اصلی محافظت میکنید.
قدم پنجم: کارایی محتواهایتان را بررسی کنید
تجزیه وتحلیل عملکرد محتواهایتان به شما درک بهتری از نوع محتوایی که مخاطبانتان دوست دارند، میدهد و به شما برای تولید محتوای بعدی کمک میکند. مخاطبان به شما سیگنالهای روشنی درمورد محتوای موردعلاقهشان میدهند و کار شما برای تولید محتوایی که آنها را مجذوب خودش میکند، آسان میشود.
نکتهی آخر و مهم
استراتژی بازاریابی محتوایی، در منابع گوناگون به قدمهای مختلفی تقسیمبندی شدهاست ولی در اصل ماجرا تفاوتی در اقدامات لازم برای تولید آن وجود ندارد، توضیح دربارهی نوشتن یک استراتژی مناسب بسیار آسانتر از اجرای آن است. در حقیقت یک استراتژی بازاریابی محتوایی که شما را از بقیه متمایز میکند و نتایج منحصربهفردی برجای میگذارد، به میزان شناخت شما از مخاطبانتان و در نهایت برنامهریزی دقیق در راستای اهداف سازمانتان بستگی دارد.