تصور وجود هر کسبوکاری چه سنتی و چه مدرن، چه بزرگ و چه کوچک، چه در گذشته و چه در عصر حاضر، بدون کپی رایتینگ بسیار سخت است.
کپی رایتینگ در تمامی کسبوکارها از گذشته تا به امروز وجود داشته ولی نه تنها از ضرورت آن کاسته نشده بلکه با افزایش رقابت و صنعتی شدن، روزبهروز به اهمیت آن افزوده شده است.
شاید با خود بگویید در کسبوکار اینترنتی، تنها بهینهسازی موتوهای جستوجو(SEO) مهمترین جایگاه را دارد ولی اشتباه میکنید. به لطف رشد هوش مصنوعی گوگل، کیفیت محتوا و رضایت مخاطبان اهمیت بیشتری پیدا کردهاست؛ یعنی محتوای شما باید بتواند با مخاطبان ارتباط برقرار کرده و آنها را به انجام عمل مورد نظر شما مانند خرید مجاب کند و اینجاست که تاثیر کپی رایتینگ خوب، درکنار سئو به چشم میآید.
کپی رایتینگ چیست؟ تعریف سادهای از کپی رایتینگ
کپی به معنای متن تبلیغاتی و کپی رایتینگ فرآیند نوشتن کلمات به قصد علاقهمند کردن خوانندگان به انجام عملی است.
کپی رایتینگ همیشه به معرفی یا فروش یک کسبوکار، سازمان، برند، محصول یا خدمت میپردازد که به نوعی بازاریابی تبدیل میشود.
در ادامه به تعریف کپی رایتینگ در دیگر منابع پرداختهایم:
“کپی رایتینگ هنر و علم ارائه کلمات به صورت استراتژیک (چه نوشتاری، چه گفتاری) است. به صورتی که مردم را به انجام عملی مجاب کند.”
-Copyblogger
“کپی رایتینگ فرآیند نوشتن عناصر تبلیغات است. نوشتن مطالب و جملات تبلیغاتی در بیلبوردها، بروشورها، وبسایتها، ایمیلها، آگهیها، کاتالوگها و … کار کپی رایتران است. تمام مقولهی کپی رایتینگ به متقاعد ساختن خوانندگان به کنشی است.”
-AWAI
“کپی رایتینگ شامل کلمات، نوشتاری یا گفتاری است که بازاریابان برای مجاب کردن مردم پس از خواندن یا شنیدن آنها استفاده میکنند.”
-Hubspot
“کپی رایتینگ شغل یا عمل نوشتن متن، به هدف تبلیغات یا دیگر اشکال بازاریابی است. این متن که کپی نامیده میشود، نوشته ای برای افزایش آگاهی از برند و در نهایت متقاعد ساختن یک فرد یا گروه به انجام عمل مورد نظر است.”
Wikipedia-
“علم و هنر متقاعد کردن انسانها از طریق کلمات”
” در سادهترین تعریف، کپی رایتینگ پیوند تجارت و نویسندگی است. کپی رایتینگ جایی است که مهارتها و تکنیکهای نویسندگی به کمک کسبوکار میآیند تا کالا یا خدمتی به درستی معرفی شود؛ واژههایی که پیش از این در نوشتن کتاب، مجله و روزنامه به کار میرفت حالا در خدمت کسبوکار قرار میگیرند تا بتوانیم با بیانی شفاف و قدرتمند، از مزایای محصولمان برای مخاطب بگوییم.”
-یوسف فراهانی
وظایف کپی رایتر چیست؟
• ایدهپردازی
• نام گذاری برند و محصول
• نوشتن محتوای تبلیغات کلیکی
• نوشتن محتوای توضیحات متا
• نوشتن محتوای پیامک تبلیغاتی
• نوشتن محتوای ایمیل تبلیغاتی
• نوشتن شعار تبلیغات شبکههای اجتماعی
• نوشتن شعار تبلیغات محیطی (مانند بیلبورد)
• نوشتن تیتر تبلیغات همسان (Native ads)
• نوشتن سناریوی تبلیغات تلویزیونی و رادیویی
• خلق شعار برای برندها، سازمانها و هلدینگها
• نوشتن محتوای تبلیغاتی لندینگ پیج فروشمحور
• نوشتن متن دکمه فراخوان (Call to action)
• نوشتن محتوای پوش نوتیفیکیشن (push notification)
• نوشتن شعار تبلیغات مطبوعاتی (آگهی در روزنامه، مجله و…)
• نوشتن محتوای تبلیغاتی متریالهای چاپی (پوستر، بروشور، کاتالوگ، و…)
• نوشتن شعار کمپینهای ۳۶۰ درجه (پیام تبلیغاتی که در همهی بسترها و رسانه ها منتشر میشود.)
• نوشتن شعار تبلیغاتی در رسانه های نقطه فروش (به طور خلاصه به تبلیغات درون فروشگاهی مانند بنر، استند و کانتر گفته میشود.)
تولید محتوا (content writing) چیست؟
تولید محتوا جزء جدانشدنی بازاریابی دیجیتال است. اگر محتوایی ایجاد نکنید، کسبوکار شما در موتورهای جستوجو دیده نخواهد شد. محتوا، نیروی محرکهی همهی کمپینهای بازاریابی دیجیتال است که شامل بهینه سازی برای موتورهای جستوجو (SEO)، تبلیغات کلیکی (PPC)، کمپینهای بازاریابی و بازاریابی شبکههای اجتماعی (SMM) است.
تولید محتوا، نوشتن مطالبی به هدف آموزش یا سرگرمی برای خوانندگان است که میتواند موجب فروش نیز شود ولی هدف اصلی آن نیست.
تولید محتوا شامل:
• محتوای بلاگ
• محتوای رادیو
• محتوای خبرنامه
• محتوای مجلهها
• محتوای آموزشی
• کتاب الکترونیکی
• محتوای پادکست
• پستهای شبکههای اجتماعی
۵ تفاوت کلیدی کپی رایتینگ و تولید محتوا
اصول کپی رایتینگ
طبق تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۷ انجام شد، هرفرد به طورمیانگین روزانه ۵۰۰۰ تبلیغ میبیند حال با توجه به رشد زیاد بازاریابی و تبلیغات، تصور کاهش این نرخ محال به نظرمیرسد. از طرفی توجه مخاطبان به تبلیغات و تاثیرگذاری آنها نیز به مرور کاهش پیدا کرده است و همین امر ضرورت کپی رایتینگ خوب و موثر را دو چندان میکند.
در ادامه به اصول اساسی و مهم کپی رایتینگ میپردازیم:
۱. محصول را بشناسید
منظور از محصول در اینجا کالا، خدمت و یا هردو است. اولین مرحلهی کپی رایتینگ، شناخت همهی جوانب محصولی است که قصد تبلیغ آن را داریم.
محصول چیست؟ چه ویژگیهایی دارد (feature)؟ منافع این محصول برای مخاطبان چیست (benefit)؟ چه ارزشی ایجاد میکند؟ چرا افراد باید این محصول را خریداری کنند؟ اگر این محصول وجود نداشت، چه اتفاقی میافتاد؟ و …
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه محتوای “نکات کپی رایتینگ در ۳ صفحهی مهم وبسایت” را از قلم نندازید.
۲. هدف از کپی رایتینگ را مشخص کنید
قبل از شروع کپی رایتینگ یا سپردن این مسئولیت به کسی، به شدت ضروری است که بدانید و فکرکنید که کجا، چگونه و چرا کپی رایتینگی صورت گیرد.
• کپی رایتینگ دیجیتالی است یا چاپی؟
• آیا مخاطب هدف از قبل تجربهای از برند شما دارد؟
• آیا این اولین بار است که مخاطب هدف با شما در تماس خواهد بود؟
• شما در نظر دارید با کپی رایتینگ به چه چیزی دست یابید؟ افزایش فروش؟ افزایش آگاهی از برند؟ افزایش آگاهی از محصول؟ افزایش بازدیدکنندگان سایت؟ افزایش تعامل؟ افزایش سرنخ (lead)؟ یادآوری محصول یا برند؟ و …
۳. رقیبانتان را بشناسید
اولین، مهمترین و بدیهیترین دلیل: مخاطبان قبل از خرید، شما را مقایسه میکنند. از طرفی شما با مطالعهی رقبایتان، به شناخت بیشتری از کسبوکارتان، مخاطبان، تکنیکهای بازاریابی و … دست مییابید.
این رقبا چه مشتریانی را هدف قرار دادهاند؟ چه محصولاتی عرضه میکنند؟ در چه رسانههایی تبلیغات انجام میدهند؟ نقاط قوت و ضعف آنها چیست؟ استراتژی محتوایی آنها چیست؟ میانگین نرخ تعامل آنها چند است؟ از چه کلماتی برای توصیف محصولات خود استفاده میکنند؟و …
حال با در نظر گرفتن این اطلاعات و استفاده از نقاط ضعف آنها میتوانید متن تبلیغاتی خاص و متمایزی آماده کنید.
۴. مخاطبان تان را بشناسید
با شناخت دقیق و درست مخاطبان هدف، هزینه های شما کاهش و بازگشت سرمایه (ROI) افزایش مییابد. آگهی ما قرار است روی چه کسانی تاثیر بگذارد؟ در نظر داشته باشید همه به معنی هیچکس است. حال باید به شناخت عمیقتری از آن افراد برسیم.
این افراد چه سنی، چه جنسیتی، چه درآمدی، چه علایقی و عقایدی دارند؟ چه مجلاتی را مطالعه میکنند؟ به چه وبسایتهایی سر میزنند؟ به چه حوزه هایی علاقه دارند؟ بیشتر در چه شبکه های اجتماعی فعالیت میکنند؟ و …
با این اطلاعات شما میتوانید به ذهن مشتری بالقوهی خود نفوذ کرده و کپی رایتینگ و بازاریابی موفقتری داشته باشید.
۵. به ویژگیهای هر کانال بازاریابی توجه کنید
هر کپی رایتینگی نمیتواند در تمامی کانالهای بازاریابی استفاده شود. برای مثال لندینگ پیج (landing page) باید کپی متفاوتی در مقایسه با بیلبورد داشته باشد و یا کپی رایتینگ ایمیل با کپی رایتینگ پستهای رسانههای اجتماعی متفاوت است.
حتی اگر شما در حال معرفی و تبلیغ یک محصول در تمامی کانالها باشید، نیازمند کپی رایتینگی منحصر بفرد در هریک از این مکانها هستید.
لحن، سبک، طول و چگونگی محتوا تنها چند فاکتور انگشتشمار برای اعمال تغییر در هریک از کانالها هستند.
بنابراین قبل از دانستن کانال توزیع کپی، شروع به کپی رایتینگ نکنید.
۶. به زبان مخاطبانتان بنویسید
مخاطبان شما از چه کلماتی و چه اصطلاحاتی استفاده میکنند؟ زبان آنها رسمی است یا غیررسمی؟ چگونه سرچ میکنند؟ چطور فکر میکنند؟
برای مثال زبان و بیان یک نوجوان با یک معلم و یا یک مدیر بسیار متفاوت است.
سطح دانش فعلی، تجربه و تخصص و علایق آنها را در نظر بگیرید و شروع به نوشتن کنید. کپی و داستانی از زبان خود مخاطبان بنویسید.
حال برای اطلاعات بیشتر به نکات قابل توجه زیر هم اشاره کردهایم:
۷. نیاز و منفعت مخاطب اهمیت دارد
مشکل اصلی که خیلی از کپی رایتران نه چندان حرفهای مرتکب میشوند، تمرکز کردن بر روی کسبوکار، برند یا محصول در ازای توجه به مخاطبان هدف است. اغلب مخاطبان به کسبوکار شما اهمیتی نمیدهند بلکه به دنبال مزیت و منفعت خودشان در محصولتان هستند.
کپی رایتینگ باید در ارتباط با نیازها و خواسته های مخاطبان هدف باشد و هر قسمتی از کپی رایتینگ غیر مرتبط با این مسئله، محکوم به حذف است.
۸. هدف از هر خط از کپی رایتینگ، خوانده شدن خط بعدی است
به گفتهی یک ضربالمثل قدیمی در حوزهی کپی رایتینگ، هدف تیتر، خوانده شدن خط اول مطلب است و هدف خط اول، خوانده شدن خط دوم؛ بنابراین میتوان گفت: تنها هدف هر خط از کپی رایتینگ، مشتاق کردن مخاطب به خواندن خط بعدی است. اگر مخاطبان به خواندن ادامه ندهند، پیام مورد نظر شما هیچ اهمیتی ندارد.
بعد از نوشتن هر پاراگراف، از خودتان بپرسید آیا هر خط، خواننده را به ادامهی مطلب مشتاق میکند؟
۹. وضوح و سادگی کپی رایتینگ، بسیار مهم است
“هیچگاه از دو کلمه استفاده نکنید، زمانیکه یک کلمه منظور شما را منتقل میکند”
کپی رایتران زمان و فضای محدودی برای جلب نظر مخاطبان دارند. برای مثال تبلیغات بیلبوردی در اتوبانی را در نظر بگیرید، رانندگان با سرعت در حال حرکت هستند و نمیتوانند یک محتوای طولانی را بخوانند و تقریبا ۵ ثانیه فرصت دیدن متن تبلیغاتی شما را دارند.
بنابراین کپی رایتینگ کوتاهتر اکثر اوقات به کپی رایتینگ طولانی ارجحیت دارد. اگر میتوانید با کلمات کمتری بنویسید حتما انجام دهید. اگر میتوانید با کلمات ساده تری بیان کنید، حتما این کار را کنید.
کپی رایتینگ باید تا حد امکان ساده و مختصر باشد.
۱۰. دکمه ی فراخوان، عنصر حیاتی کپی رایتینگ در وبسایت است
دکمه ی فراخوان (CTA buttoms)، تیر نهایی در محتوای وبسایت است. بازدیدکنندگان (بهطور خودآگاه یا ناخودآگاه) به دنبال آن هستند. یک فراخوان درست و به موقع میتواند آنها را به سمت انجام عمل موردنظر شما هدایت کرده و در نهایت به مشتریان وفادار شما بیافزاید.
شما باید دقیقا به خواننده خود بگویید چه کاری انجام دهد، چگونه این کار را انجام دهد و بخواهید که همین حالا این کار را انجام دهد.
۱۱. سئو کپی رایتینگ یک اصل مهم در وبسایت ها است
این بخش، تنها به کپی رایتینگ در وبسایت مربوط میشود.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، هدف نهایی کپی رایتران فروش است. بنابراین بدیهی است، هرچه بازدیدکنندگان بیشتر باشند، میزان موفقیت آنان افزایش خواهد یافت.
با این اوصاف آیا میتوان تاثیر بهینه سازی محتوا برای موتورهای جستوجو (SEO) را نادیده گرفت؟ مسلما خیر.
فاکتورهای زیادی موجب رتبه گرفتن (rank) محتوای شما میشوند؛ کلمه کلیدی تنها یکی از آنهاست.
ولی به یاد داشته باشید، کیفیت کپی رایتینگ نباید فدای سئو شود.
معرفی کتاب در حوزه کپی رایتینگ
کتاب کپی رایتینگ، مارک شاو، آتنا مقدم، انتشارات سیته
کتاب شعار برند شیپور جنگ، لورا ریس، آتنا مقدم، انتشارات سیته
کتاب اعترافهای یک تبلیغاتچی، دیوید اگیلوی، رویا گذشتی، انتشارات سیته
کتاب سلطان خیابان مدیسون، کنت رومن، منیژه شیخ جوادی، انتشارات سیته
کتاب ادبیات تبلیغ، رابرت دابلیو بلای، ترجمه منیژه شیخ جوادی، انتشارات سیته
کتاب رازهای تبلیغات، دیوید اگیلوی، کورش حمیدی، علی فروزفر، انتشارات مبلغان
کتاب مصاحبه با بزرگان تبلیغات، دنیس هیگینز، ترجمه علی عبدالهی، انتشارات سیته
کتاب هگارتی از تبلیغات میگوید، جان هگارتی، منیژه شیخجوادی (بهزاد)، انتشارات سیته
کتاب آگهی نویسی متقاعدکننده، اندی ماسلن، دکتر مسعود کیماسی، نیلوفر کاظمیان، ادیبان روز
کپی رایتینگ تمام؟
خیر. در مسیر کپی رایتینگ و تبدیل شدن به یک کپی رایتر برجسته، مطالعه در این زمینه به تنهایی کفایت نمیکند. تمرین، تمرین، تمرین، تجربه و آنالیز بازخوردها در پیشرفت و دانش شما در این زمینه بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
در نگارش این مقاله، از منابع زیر استفاده شده است:
و دیگر منابع معتبر انگلیسی